来源:网络资源 2023-03-31 20:12:55
选择最佳选项
From an early age, we were taught that if we wanted to be successful, we had to study hard and get good results at school. In fact, good students may just end up doing jobs they don’t like, and some even lead an unhappy life. Why is it like that?
In some parents’ eyes, school grades matter most for their kids. In reality, there are many things to consider besides the school subjects, for example, how to be a happy person, what to do to keep healthy, and how to get along well with others. That is to say, school is not just enough if you want to have a great life.
Doing well in school is different from doing well in life. Studies show that people who failed at school may not end up failing in life. You may have already known that some famous people, like Thomas Edison and Steve Jobs, didn’t do very well at school or even failed to finish school. In fact, there are a lot more than just thebig shotswho are successful in life without finishing school. They seize (抓住) every chance to learn and finally make it to the top.
Life is really a long lesson, so long that you can’t define (界定) a person’s success by just one section (部分) of it. If you have already finished school, keep learning because what you have learned at school will never be enough to live a satisfying life. If you are still studying, whether you are good or bad at school, don’t take your school results too seriously as long as you have put your heart into it. Keep learning to make the most of your talents (天赋). That’s how you can live a happy and successful life.
6.What’s the writer’s main purpose of writing Paragraph (段落) One?
A.To introduce a topic.
B.To give examples.
C.To provide a solution.
7.In some parents’ eyes, what’s the most important for their kids based on Paragraph Two?
A.Being happy.
B.Staying healthy.
C.Getting good grades.
8.What does the underlined expression “big shots” in the third paragraph mean?
A.好学生
B.神枪手
C.大人物
9.According to the passage, which sentence may agree with the writer’s idea?
A.It takes money to be successful.
B.School grades aren’t everything.
C.Successful people never finish school.
10.What can we infer (推断) from the text?
A.Old habits die hard.
B.Learning is a lifelong journey.
C.Good grades always promise a successful life.
答案与解析
6-10ACCBB
6.推理判断题。根据“In fact, good students may just end up doing jobs they don’t like, and some even lead an unhappy life. Why is it like that?”可知作者写第一段是为了引出学习成绩好并不能和未来的成功划等号这一话题。故选A。
7.细节理解题。根据“In some parents’ eyes, school grades matter most for their kids.”可知在一些家长的眼里,学习成绩对孩子们来说才是最重要的。故选C。
8.词义猜测题。根据“who are successful in life without finishing school”可知此处指的是没上学就取得成功的大人物,big shots意为“大人物”。故选C。
9.观点态度题。根据“That is to say, school is not just enough if you want to have a great life.”可知想要拥有美好生活,只成绩好是不够的,由此可知“学校成绩并不代表一切。”这一句符合作者的观点。故选B。
10.推理判断题。根据“If you have already finished school, keep learning because what you have learned at school will never be enough to live a satisfying life.”可知即使完成学业了也要继续学习,学习是一个终生旅程。故选B。
重要单词&词组总结
in fact = as a matter of fact事实上,实际上
end up doing sth.以做…告终
lead an unhappy life过着不幸福的生活
matter v.事关紧要
besides adv.此外;prep.除…之外
get along well with sb.和…相处得好
make it to the top成功登顶;出人头地
as long as只要
欢迎使用手机、平板等移动设备访问中考网,2024中考一路陪伴同行!>>点击查看